İşletmelerin Karşılaştığı Lojistik Zorluklar.

İşletmelerin Karşılaştığı Yeni Lojistik Zorluklar-Blog Banabikurye
Anasayfa / Blog / İşletmelerin Karşılaştığı Yeni Lojistik Zorluklar

21.03.2023

Pandemiyle birlikte başlayan "yeni normal" döneminin ardından tekrar ofis ortamlarına ve fiziki alışveriş noktalarının yaygınlaşmasına tanıklık eden bir dönemdeyiz. Bu durum her ne kadar alışveriş alışkanlıkarını yeniden, eskiye döndürmeye başlasa da, e-ticaret bir tüketici alışkanlığına döndü bile. Bu durum işletmeler için lojistik konusunu birincil önemde tutmasına neden oluyor.
Ortaya çıkan bu hibrit durum nedeniyle yeni çözümlerin ortaya çıkması şart. Bu nedenle LMD (son kilometre lojistiği - last mile destination) büyük önem taşıyan bir araç olarak ortaya çıkıyor.

Tüm bunların ışığında, LMD servisi veren firmalar, işletmelerin yaşayacağı ne tür zorluklara çare olabilir, sizin için inceledik.

Adım 1: Çoklu gönderilerin ortaya çıkışı

Özellikle pandemi sürecinde satış hacmi yükselen çevrimiçi mağazalar, teslimat sistemlerini geliştirmek zorunda. Fazla sayıda ve tekil siparişlerin artması, lojistik hizmetlerinde zaten zorlanan işletmeler için durumu daha da karmaşıklaştırdı.
Tam da bu noktada teknoloji temelli çözümler geleneksel lojistik ve kargo hizmetlerine göre çok daha pratik ve maliyetleri neredeyse yarı yarıya düşüren çareler üretiyor. Akıllı algoritmalar tam da bu yolla hem işletmeciler hem de tüketiciler için birebir.

Adım 2: Müşteri deneyimi bir seçenek değil, mecburiyet

Son kilometre lojistiğine gösterilen talep gün geçtikçe artıyor. Fakat bu durum müşteri deneyimi göz önüne alınmadığında birçok sorunu da beraberinde üretebiliyor. Bu nedenle en doğru sevkiyatın nasıl yapılacağını belirleyen faktörler tanımlanmalı ve tüketici deneyimini sekteye uğratacak durumlardan kaçınılması gerekiyor.

Tüketicinin ihtiyacına göre paketleme, kişiye özel kısa mesajlar ya da aramalar ayrıntı gibi görünse de aslında müşteri memnuniyetini belirleyen temel faktörler.

Adım 3: Geri dönüşümlü lojistik hizmetlerinin iyileştirilmesi

Teslimat lojistiği iki yönlü çalışan bir süreçtir. Potansiyel müşterilerin online alışveriş yapmamalarının ana nedenlerinden biri de iade süreçlerinde yaşanan zorluklar olabiliyor. AMVO (Meksika Online Satış Derneği) verilerine göre, Meksikalıların %30'u bu tür satın almalar için iade sürecinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu örnek sadece Meksika'ya ait değil; dünyanın hemen hemen her noktasında benzer içgörüler ortaya çıkıyor.

Bu anlamda, hem lojistik hizmeti veren şirket hem de ürünü sunan işletme için iade talep sürecini basitleştirmek ve bir müşteri iade politikası tanımlamak esas olmalı.

Müşteri için tersine lojistik sürecini kolaylaştırmak, müşterinin geri dönüş oranını önemli ölçüde yükseltiyor ve müşterilerin güvenini kazanarak bir sonraki satın alma işlemini garanti altına almış oluyor.

Adım 4: Şirket için en iyi ürün bulun:

Gönderim yapacak firma için hangi ürünün kullanılması gerektiğini belirlemek oldukça önemli. Bunun için lojistiği gerçekleştirecek firma şirket hedeflerini iyi anlamalı ve bu yönde ürün ve hizmet geliştirmeli.

Ürün özellikleri nedir, acil teslimat gerekiyor mu, zamanlama nasıl olmalı gibi sorular doğru yanıtlanmalı. Bunun yanı sıra iyi bir veri tabanıyla demografi bilgilerinin setler haline getirilmesi de bir gereklilik.

Herhangi bir şirkette sevkiyat yapmanın ana yönlerinden biri, lojistik gereksinimlerine hangi ürünün daha uygun olduğunu belirlemektir.

Bu sayede şirketler, ihtiyaç duydukları araç türünü, gönderim yapabilecekleri olası rotaları ve son olarak LMD ortaklarından ihtiyaç duydukları ürün türünü belirleyebilirler.

Adım 5: Ekspres teslimat ve sürdürülebilirlik için gelişen yeni teknolojiler:

Mesajlaşma hizmetlerinin çoğalarak gelişmesi ve çevre dostu teslimat uygulamaları bulma refleksini gösteren işletmeler yeni gelişen teknolojilerden yararlanmalı ve bu uygulamaları stratejilerinin önemli bir parçası olarak görmelidir.

Son teslimat lojistiği hizmetinin algoritmaları, 2022'de gönderilerin kişiselleştirilmesine, özel teslimat saati programlanmasına, posta kutularından teslim almaya, şubeden teslim alma hizmetine, hatta paketlerin hazırlanıp müşterinin direkt mağazadan almasına izin verecek.

Tüm bunların entegrasyonu için esneklik, herhangi bir işletmenin işleyişini optimize etmenin ve çevre dostu lojistik uygulamaları aramaya devam etmek anahtar bakış açısı olacak.

Bütün bunlar her zaman hem teslimat hizmeti sağlayıcısının hem de günün sonunda bu teknolojilerin uygulanmasının ana faydalanıcısı olan müşterinin yararına olacaktır.

Tüm bu konularda işletmenize en uygun çözümü bulabilmek için Banabikurye internet sitesini ziyaret etmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz.

Hadi tüm bu ipuçlarını kendi işimizde kullanmaya başlayalım.

Borzodelivery teslimat hizmetimizi deneyin

Diğer popüler makaleler
Google Play'de ve App Store'da bir web uygulaması aracılığıyla teslimat yapmanın güvenli olup olmadığını öğrenmek için bir dakikanızı ayırın.